İsraillilerden Türkiye'ye arabuluculuk çağrısı! Netanyahu'yu kızdıracak sözler: Size ihtiyacımız var

İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımı İsrail halkı tarafından da kınandığı gibi bu yönde Netanyahu ve işgalini kınayan çeşitli protestolar da düzenleniyor. Bu kez İsrailliler Türkiye'nin arabuluculuk rolüne vurgu yaparak önemli bir çağrıda bulundu. İsrail'in Filistin'e yönelik işgali sona erdirmesi ve barışın tesis edilmesi için 'Halk Barış Konferansı' adlı bir zirve düzenleyen İsrailli barış kampı aktivistleri, iki devletli çözüm konusunda çok önemli bir rol oynadığını belirtikleri Türkiye'yi, Filistinliler ile İsrailliler arasında köprü kurmaya çağırarak 'Türkiye'ye ihtiyacımız var. Siz büyük bir milletsiniz, lider bir milletsiniz.

DÜNYA - 2025-05-11 18:39:29

İsraillilerden Türkiye'ye arabuluculuk çağrısı! Netanyahu'yu kızdıracak sözler: Size ihtiyacımız var

Giriş:11.05.2025 17:57 Son Güncelleme:11.05.2025 18:27

Türkiye'ye ihtiyacımız var! İsrailli aktivistlerden arabuluculuk çağrısı: Barış köprüsünü Ankara inşa edecek!

İsrailli barış kampı aktivistleri Türkiye'nin iki devletli çözüm konusunda çok önemli bir rol oynadığını belirterek, Türkiye'yi, Filistinliler ile İsrailliler arasında köprü kurmaya çağırdı.

İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımı İsrail halkı tarafından da kınandığı gibi bu yönde Netanyahu ve işgalini kınayan çeşitli protestolar da düzenleniyor. Bu kez İsrailliler Türkiye'nin arabuluculuk rolüne vurgu yaparak önemli bir çağrıda bulundu. İsrail'in Filistin'e yönelik işgali sona erdirmesi ve barışın tesis edilmesi için 'Halk Barış Konferansı' adlı bir zirve düzenleyen İsrailli barış kampı aktivistleri, iki devletli çözüm konusunda çok önemli bir rol oynadığını belirtikleri Türkiye'yi, Filistinliler ile İsrailliler arasında köprü kurmaya çağırarak 'Türkiye'ye ihtiyacımız var. Siz büyük bir milletsiniz, lider bir milletsiniz. Köprüler, duvarlar, kapılar inşa etmek için yardımınıza ihtiyacımız var.' dedi. İsrailli bir STK'nın yöneticilerinden Meron Rapoport ise Başkan Erdoğan'a övgüler de bulunarak 'Bence Türkiye'nin, Türk Cumhurbaşkanı'nın (Recep Tayyip Erdoğan) bugün oldukça güçlü bir duruşu var. İsrail'in Gazze'deki eylemlerini şiddetle kınıyorlar ve tabii ki iki devletli çözüm çağrısında bulunuyorlar.' şeklinde konuştu.

İsrail'in Filistin'e yönelik işgali sona erdirmesi ve barışın tesis edilmesi için "Halk Barış Konferansı" adlı bir zirve düzenleyen İsrailli barış kampı aktivistleri, iki devletli çözüm konusunda çok önemli bir rol oynadığını belirtikleri Türkiye'yi, Filistinliler ile İsrailliler arasında köprü kurmaya çağırdı.

Türkiye'ye İsrailli aktivistlerden arabuluculuk çağrısı! Batı Kudüs'te 60 İsrail sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek düzenlediği "Halk Barış Konferansı"na katılan binlerce İsrailli, katil Netanyahu hükümetini eleştirerek Gazze Şeridi'ne saldırıların durması ve işgalin sona ermesi talebinde bulundu.

Bölgedeki tek çözümün bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini dile getiren aktivist liderler Türkiye'ye çağrıda bulundu.

TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR

"Gazze'de akan kanı ve yıkımı durdurmak, İsrailliler ile Filistinliler olarak eşitliğe, onura, uzlaşmaya, adalete ve barışa dayalı bir gelecek yaratmak için daha çok çalışmamız gerekiyor" diyen ailesini 7 Ekim 2023'te kaybeden ve zirveyi düzenleyen "It's Time (Zamanı geldi)" koalisyonunun organizatörlerinden olan Moaz Inon, barış için İsrail ve Filistinlilerden oluşan bir koalisyon kurduklarını ve çok sayıda uluslararası destekçileri olduğunu ifade etti.

Sözlerine devam eden Inon, "Tarih, tüm çatışmaların eninde sonunda sona erdiğini kanıtlamıştır. İsrail-Filistin çatışması da sona erecektir." ifadelerini kullandı.

Inon, arışın sağlanması için uluslararası müdahaleye ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye önemli bir rol oynayabilir. Kudüs'te eski şehrin duvarlarını inşa eden büyük Süleyman'dı. Şimdi de Türkiye'ye ihtiyacımız var." dedi.

"SİZ BÜYÜK BİR MİLLETSİNİZ"

 Siz büyük bir milletsiniz, lider bir milletsiniz. Köprüler, duvarlar, kapılar inşa etmek için yardımınıza ihtiyacımız var diyen Inon, "Duvarlarımız var, şimdi köprüler ve kapılar inşa etmemiz gerekiyor. Türkiye, Filistin ve İsrail, bunu birlikte inşa edebiliriz. Türkiye barış kampını, barışı inşa edenleri, İsraillileri ve Filistinlileri destekleyebilir." dedi.

srail kamuoyunda aşırı sağın yükselişine karşın barışın sağlanabilmesinin mümkün olduğunu, çünkü her şeyin bir gecede değişebileceğini söyleyen Inon, Türkiye'nin çabalarıyla ülke liderlerinin Kudüs'ü ziyaret etmesi halinde barış için önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.

Inon, "Aynı tarafta olan ve birlikte çalışan İsrailliler ve Filistinliler var. İsrail ve Filistin'de çok güçlü bir barış kampı var." diye konuştu.

"BU, İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ"

İsrail'de yayın yapan "+972 Magazine"in editörlerinden ve "A Land For All (Hepimiz İçin Tek Ülke)" isimli STK'nın yöneticilerinden Meron Rapoport ise "Bence iki devletten başka bir alternatif yok çünkü İsrailliler ve Filistinliler kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahip." dedi.

Kendilerinin Filistin ile İsrail arasında açık sınırlar, hareket özgürlüğü ve Filistinli mültecilere dönüş hakkının verildiği iki devletli bir konfederasyon fikrini savunduklarını söyleyen Rapoport, iki devletli çözümden başka alternatif olmadığını vurguladı.

Rapoport, İsrail hükümetinin "aşırı sağcı ve faşist" olduğunu belirterek, amacının "Filistinlilerle olan çatışmayla onları ortadan kaldırarak, önce Gazze'deki ve daha sonra da Batı Şeria'daki Filistinlileri sürgün ederek çözmek" olduğunun altını çizdi.

Buna İsrail halkının karşı çıktığını dile getiren Rapoport, "İsrail hükümeti etnik temizlik yapmak ve Filistinlileri uzaklaştırmak istiyor ama başka bir şey isteyen İsrail halkı var." dedi.

İsrail hükümetinin onayladığı yeni saldırı planına işaret eden Rapoport, "Gazze'deki katliamın daha da şiddetleneceğinden" endişe ettiğini belirterek, "Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suç. Kesinlikle bir savaş suçu. Soykırım anlamına gelebilir. Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırımı değerlendirdiğini biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin, Yahudi Soykırımının sona ermesinin 80. yılını kutluyoruz. Bence bu Yahudilerin parçası olamayacağı bir şey." diye konuştu.

İsrail hükümeti üzerinde uluslararası bir baskı oluşması gerektiğini kaydeden Rapoport, ABD Başkanı Donald Trump'ın fikrini değiştirdiğine ve buna ek olarak Arap dünyasının da katliamın durdurulmasında rol oynayabileceğini söyledi.

Rapoport, Türkiye'nin rolüne ilişkin ise "Bence Türkiye'nin, Türk Cumhurbaşkanı'nın (Recep Tayyip Erdoğan) bugün oldukça güçlü bir duruşu var. İsrail'in Gazze'deki eylemlerini şiddetle kınıyorlar ve tabii ki iki devletli çözüm çağrısında bulunuyorlar." sözleriyle dile getirdi.

Türkiye'nin iki devletli çözüm konusunda İsrail üzerindeki baskısını sürdürmesi gerektiğini söyleyen Rapoport, "Türkiye'nin rolü iki devletli çözüm için baskı yapmaya devam etmek ve İsrail'e baskı yapmaktır." ifadelerini kullandı.

"TÜRK HALKI BU KONUDA GERÇEKTEN ÇOK YARDIMCI OLABİLİR"

Filistinlilere yönelik sistematik ayrımcılıkla mücadele için kurulan ve iki devletli çözümü savunan, sivil toplum kuruluşu "Zazim"in lideri Raluca Ganea ise Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin iki devletli çözüm için atılacak adımlarda rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin İsrail ile Filistin toplumları arasında köprü kurulmasına yardımcı olabileceğini tekrarlayarak, "Türk halkı bu konuda gerçekten çok yardımcı olabilir çünkü aynı bölgenin, benzer kültürlerin parçasıyız." ifadesini kullanan Garnea, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, hükümetler değil sıradan insanlar, bir arada durmalı, iletişim kurmanın yollarını bulmalıyız. Gazze'de, Türkiye'de, Tel Aviv'de hepimizin dayanışması ve bu korkunç kabusu sona erdirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor."

İsrail'in Filistin'e yönelik işgali sona erdirmesi ve barışın tesis edilmesi için "Halk Barış Konferansı" adlı bir zirve düzenleyen İsrailli barış kampı aktivistleri, iki devletli çözüm konusunda çok önemli bir rol oynadığını belirtikleri Türkiye'yi, Filistinliler ile İsrailliler arasında köprü kurmaya çağırdı.

Batı Kudüs'te 60 İsrail sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek düzenlediği "Halk Barış Konferansı"na katılan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini eleştirerek Gazze Şeridi'ne saldırıların durması ve işgalin sona ermesi talebinde bulundu.

Tek çözümün bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini dile getiren aktivist liderler, bu konuda değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf- AA Arşiv

İSRAİLLİLERDEN TÜRKİYE'YE ARABULUCULUK ÇAĞRISI

Ailesini 7 Ekim 2023'te kaybeden ve zirveyi düzenleyen "It's Time (Zamanı geldi)" koalisyonunun organizatörlerinden olan Moaz Inon, "Gazze'de akan kanı ve yıkımı durdurmak, İsrailliler ile Filistinliler olarak eşitliğe, onura, uzlaşmaya, adalete ve barışa dayalı bir gelecek yaratmak için daha çok çalışmamız gerekiyor." dedi.

Inon, barış için İsrail ve Filistinlilerden oluşan bir koalisyon kurduklarını ve çok sayıda uluslararası destekçileri olduğunu belirterek "Tarih, tüm çatışmaların eninde sonunda sona erdiğini kanıtlamıştır. İsrail-Filistin çatışması da sona erecektir." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYABİLİR"

Barışın sağlanması için uluslararası müdahaleye ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Inon, Türkiye'ye şöyle seslendi:

"Türkiye önemli bir rol oynayabilir. Kudüs'te eski şehrin duvarlarını inşa eden büyük Süleyman'dı. Şimdi de Türkiye'ye ihtiyacımız var. Siz büyük bir milletsiniz, lider bir milletsiniz. Köprüler, duvarlar, kapılar inşa etmek için yardımınıza ihtiyacımız var. Duvarlarımız var, şimdi köprüler ve kapılar inşa etmemiz gerekiyor. Türkiye, Filistin ve İsrail, bunu birlikte inşa edebiliriz. Türkiye barış kampını, barışı inşa edenleri, İsraillileri ve Filistinlileri destekleyebilir."

Fotoğraf- AA Arşiv

İsrail kamuoyunda aşırı sağın yükselişine karşın barışın sağlanabilmesinin mümkün olduğunu, çünkü her şeyin bir gecede değişebileceğini söyleyen Inon, Türkiye'nin çabalarıyla ülke liderlerinin Kudüs'ü ziyaret etmesi halinde barış için önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.

Inon, "Aynı tarafta olan ve birlikte çalışan İsrailliler ve Filistinliler var. İsrail ve Filistin'de çok güçlü bir barış kampı var." diye konuştu.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN BAŞKA ALTERNATİF YOK"

İsrail'de yayın yapan "+972 Magazine"in editörlerinden ve "A Land For All (Hepimiz İçin Tek Ülke)" isimli STK'nın yöneticilerinden Meron Rapoport ise "Bence iki devletten başka bir alternatif yok çünkü İsrailliler ve Filistinliler kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahip." dedi.

Kendilerinin Filistin ile İsrail arasında açık sınırlar, hareket özgürlüğü ve Filistinli mültecilere dönüş hakkının verildiği iki devletli bir konfederasyon fikrini savunduklarını söyleyen Rapoport, iki devletli çözümden başka alternatif olmadığını vurguladı.

Rapoport, İsrail hükümetinin "aşırı sağcı ve faşist" olduğunu belirterek, amacının "Filistinlilerle olan çatışmayla onları ortadan kaldırarak, önce Gazze'deki ve daha sonra da Batı Şeria'daki Filistinlileri sürgün ederek çözmek" olduğunun altını çizdi.

Buna İsrail halkının karşı çıktığını dile getiren Rapoport, "İsrail hükümeti etnik temizlik yapmak ve Filistinlileri uzaklaştırmak istiyor ama başka bir şey isteyen İsrail halkı var." dedi.

Fotoğraf- AA Arşiv

"KESİNLİKLE SAVAŞ SUÇU"

İsrail hükümetinin onayladığı yeni saldırı planına işaret eden Rapoport, "Gazze'deki katliamın daha da şiddetleneceğinden" endişe ettiğini belirterek, "Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suç. Kesinlikle bir savaş suçu. Soykırım anlamına gelebilir. Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırımı değerlendirdiğini biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin, Yahudi Soykırımının sona ermesinin 80. yılını kutluyoruz. Bence bu Yahudilerin parçası olamayacağı bir şey." diye konuştu.

"ERDOĞAN'IN ÇOK GÜÇLÜ BİR DURUŞU VAR"

İsrail hükümeti üzerinde uluslararası bir baskı oluşması gerektiğini kaydeden Rapoport, ABD Başkanı Donald Trump'ın fikrini değiştirdiğine ve buna ek olarak Arap dünyasının da katliamın durdurulmasında rol oynayabileceğini söyledi.

Rapoport, Türkiye'nin rolüne ilişkin ise "Bence Türkiye'nin, Türk Cumhurbaşkanı'nın (Recep Tayyip Erdoğan) bugün oldukça güçlü bir duruşu var. İsrail'in Gazze'deki eylemlerini şiddetle kınıyorlar ve tabii ki iki devletli çözüm çağrısında bulunuyorlar." sözleriyle dile getirdi.

Fotoğraf- AA Arşiv

Türkiye'nin iki devletli çözüm konusunda İsrail üzerindeki baskısını sürdürmesi gerektiğini söyleyen Rapoport, "Türkiye'nin rolü iki devletli çözüm için baskı yapmaya devam etmek ve İsrail'e baskı yapmaktır." ifadelerini kullandı.

"TÜRK HALKI BU KONUDA GERÇEKTEN ÇOK YARDIMCI OLABİLİR"

Filistinlilere yönelik sistematik ayrımcılıkla mücadele için kurulan ve iki devletli çözümü savunan, sivil toplum kuruluşu "Zazim"in lideri Raluca Ganea ise Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin iki devletli çözüm için atılacak adımlarda rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin İsrail ile Filistin toplumları arasında köprü kurulmasına yardımcı olabileceğini tekrarlayarak, "Türk halkı bu konuda gerçekten çok yardımcı olabilir çünkü aynı bölgenin, benzer kültürlerin parçasıyız." ifadesini kullanan Garnea, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, hükümetler değil sıradan insanlar, bir arada durmalı, iletişim kurmanın yollarını bulmalıyız. Gazze'de, Türkiye'de, Tel Aviv'de hepimizin dayanışması ve bu korkunç kabusu sona erdirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor."

 

Fotoğraf- AA Arşiv

Barışın İsrail'in tüm Filistin topraklarındaki işgalini ve Gazze Şeridi'ndeki anlamsız kitlesel yıkım ve katliamları sona erdirmesi anlamına geldiğinin altını çizen Ganea, İsrail ile Filistin arasında "bir barış anlaşmasına" varmanın yolunun bulunması gerektiğinin önemine değindi.

Ganea, Netanyahu hükümetini değiştirmenin Gazze'deki "toplu katliamları" durdurma çabalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı. Binyamin Netanyahu yönetimine ilişkin ülkenin şimdiye kadar gördüğü en "berbat hükümet" olduğu yorumunu yapan Ganea, "Netanyahu gitmeli. Bu hükümetin değişmesini ne kadar istediğimi anlatacak kelime bulamıyorum ve bunu yapmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." dedi.

Ganea, "barış için her şeyden önce işgalin sona ermesi" ve "bağımsız bir Filistin devleti kurulması" gerektiğine işaret etti.

Barışın İsrail'in tüm Filistin topraklarındaki işgalini ve Gazze Şeridi'ndeki anlamsız kitlesel yıkım ve katliamları sona erdirmesi anlamına geldiğinin altını çizen Ganea, İsrail ile Filistin arasında "bir barış anlaşmasına" varmanın yolunun bulunması gerektiğinin önemine değindi.

Ganea, Netanyahu hükümetini değiştirmenin Gazze'deki "toplu katliamları" durdurma çabalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Binyamin Netanyahu yönetimine ilişkin ülkenin şimdiye kadar gördüğü en "berbat hükümet" olduğu yorumunu yapan Ganea, "Netanyahu gitmeli. Bu hükümetin değişmesini ne kadar istediğimi anlatacak kelime bulamıyorum ve bunu yapmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." dedi.

Ganea, "barış için her şeyden önce işgalin sona ermesi" ve "bağımsız bir Filistin devleti kurulması" gerektiğine işaret etti.  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri

Günün Diğer Haberleri