Terörsüz Türkiye hedefinde atılan ve beklenen adımlar! Toplumsal huzur için son iki adım
Giriş:16.05.2025 07:01 Son Güncelleme:16.05.2025 08:52
PKK resmen bitti! Peki bundan sonra neler olacak? İşte 5 adımda 'Terörsüz' Türkiye süreci
Terörsüz Türkiye süreci nasıl işleyecek? 5 aşamalı planın detayları ortaya çıktı
Terör örgütü PKK'nın kendisini feshettiğini açıkladığı tarihi kararının ardından gözler sonraki sürece çevrildi. 47 yıl sonra tarihi adım gelirken herkesin aklında tek bir soru var. Peki bundan sonra ne olacak, süreç nasıl işleyecek? İşte 5 aşamalı planın detayları...
Türkiye, yarım asrı aşkın süredir devam eden terörle mücadele konusunda ayağına vurulan prangayı kırarak, tarihi bir hamle yaptı. 27 Şubat'ta İmralı'dan gelen çağrı üzerine 5-7 Mayıs'ta kongresini toplayan PKK, fesih kararını duyurdu. Karar ile silahların teslimi ve teröristlerin sahadaki varlığının sona erdirilmesi beklenirken, yasal düzenlemeler ve toplumsal barışın tesis edilmesiyle sürecin başarıya ulaştırılması hedefleniyor. İşte adım adım bizi bekleyen süreç...
Küresel barışın vazgeçilmez aktörü Türkiye, yurtta terörsüz bir dönem için yapılan en büyük hamleyi adım adım hayata geçiriyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin mesajlarıyla başlayan 5 aşamadan oluşan 'Terörsüz Türkiye' idealinin başarılmasına iki adım kaldı. İşte terörsüz Türkiye hedefine giden yolda atılan ve beklenen adımlar...
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu ve iç cepheyi tahkim etme stratejisi ile MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin PKK'nın tasfiyesine dönük tarihi çıkışı ülkedeki iklimi değiştirdi ve barış umutlarını yeşertti.
ahaber.com.tr Haber Merkezi
PKK'NIN SİLAH TESLİMİNE 7/24 MİT TAKİBİ
Yarım asırlık terör sorununun çözümüne giden yol "5 aşamadan" oluşuyor. Terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararı almasıyla birlikte 'Terörsüz Türkiye' hedefinin başarılmasına son iki adım kaldı.
Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu 'Terörsüz Türkiye' hedefine giden yolda atılan ve beklenen adımları köşesine taşıdı. İşte detaylar:
Başkan Recep Tayyip Erdoğan (AA)
İÇ CEPHE VURGUSUYLA BAŞLADI
Terörü sonlandırma çalışmalarının "ilk adımını" Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 26 Ağustos 2024'te Ahlat-Malazgirt'te yaptığı "İç cepheyi güçlendirmeliyiz" mesajı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim 2024'teki paradigma değişikliği oluşturdu. İkinci adım; DEM İmralı Heyeti'nin ziyaretleri, siyasi partilerle görüşmeler ve İmralı'nın "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" ile tamamlandı.
PKK'lı teröristler (AHABER)
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin aylar önce başlattığı 'Terörsüz Türkiye' sürecinde kritik eşik aşıldı ve PKK kendini feshetti.
PKK’nın fesih kararı terörden bıkan Doğu ve Güneydoğu’da bayram havasına yol açtı. Diyarbakır’da Gazi Caddesi ve Ulu Camii önünde toplanan kalabalık halay çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli başta olmak üzere tüm siyasilerden sürece yönelik umut dolu mesajlar gelirken PKK'nın kendini feshetmesi dünya meydasında bile geniş yer aldı.
47 yıl sonra tarihi adım gelirken herkesin aklında tek bir soru var. Peki bundan sonra ne olacak, süreç nasıl işleyecek?
Güvenlik kaynakları, bölgede etkileri uzun yıllar devam edecek terörsüz Türkiye sürecinin beş evreli bir şekilde ele alındığını ve sürdürüldüğünü vurguladı.
PROVOKASYONA KARŞI TEDBİR
Üçüncü adımda örgütün fesih ve silah bırakma kararı beklenirken her türlü provokasyona karşı terörle mücadele de hassas dengede sürdürüldü. Bu tarz oyun bozan yapıların Türkiye'de, bölgede, örgüt içinde olduğu, uluslararası aktörlerin de tekere çomak sokabileceği dikkate alındı.
PKK'lı teröristler (AHABER)
4 ÜLKEDE MEKANİZMA
Fesih kararını açıklayan PKK'nın silahların teslimi için Türkiye, Irak, Suriye ve İran'da ayrı mekanizmalar kuruldu. Örgütün bu ülkelerdeki farklı yapıları göz önünde bulunduruldu.
PKK'lı teröristlerin üst düzey yönetici kadrosu (AHABER)
LİDER KADRO
Irak'ta; Kandil, Metina, Zap boşaltılacak. Örgütün 30-50 kişi arasında değişen üst düzey kadrosu için alternatifler ise "Irak'ta kalabilirler, Avrupa'ya veya üçüncü ülkelere gidebilirler" şeklinde. Beklenti, Süleymaniye'de kalacakları yönünde.
PKK'lı teröristler (AHABER)
10 BİN TERÖRİST
Dört ülkede yaklaşık 8-10 bin arasında eli silahlı terörist olduğu tahmin ediliyor. Arama ve suç kaydı olmayanların Türkiye'ye gelmesinin önünde bir engel bulunmadığı belirtiliyor. İran'da ise PJAK adlı yapının tasfiyesi için görüşmeler sürüyor.
Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya 'uyuşturucu' darbesi
10 MİLYAR DOLAR VARLIK
Örgüt içinde hâlâ ikna edilmeyi bekleyen unsurlar olduğu biliniyor. Atılan her olumlu adımın bir sonraki adıma zemin oluşturacağı düşünülüyor. Özellikle, fesih kararına karşı çıkan 10 milyar dolarlık finansal yapı içindeki gruplar analiz ediliyor. Uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığı gibi bölümlerin tavrı not ediliyor.
YPG (AA)
SURİYE'DE TAKİP
Suriye'de, YPG'nin Şam hükümetine barışçıl olarak entegre olması, Devlet Başkanı Şara ile Mazlum Kobani arasında imzalanan anlaşmanın uygulanması hedefleniyor. PKK'dan, Suriye'ye geçişlere izin verilmeyeceği belirtilen bu dönemde, YPG'lilerin silah bırakması ve Suriye ordusuna katılmasına dönük altyapı kuruluyor.
ABD askeri Suriye'den çekiliyor (AA)
ABD ASKERİ ÇEKİLİYOR
Ankara, üniter Suriye'ye dair kararlılığını koruyor. YPG'nin ayrı silahlı yapı olarak kalma ve özel özerklik taleplerinin kabul edilmeyeceğinin altı çiziliyor. ABD'nin bölgeden çekileceğini YPG yöneticilerine söylemiş olması da sahadaki gelişmeleri yakından ilgilendiriyor. ABD'nin 200-300 civarında irtibat askeri bırakabileceği hesaba katılıyor. YPG'nin ise sınır ve gümrük kapılarını Şam'a devretmesi, petrol sahası olan Arap bölgelerinden çıkması bekleniyor.
Terör örgütü PKK'ya operasyon (AHABER)
TÜRKİYE'DE DURUM
Türkiye'de de 50-100 civarında olduğu tahmin edilen PKK'lılara silah teslimi ve yer gösterme için fırsat verilmesi planlanıyor. Bu sürecin, TSK ile koordinasyon halinde sonuçlandırılması planlanıyor.
PKK'lı teröristlerin üst düzey yönetici kadrosu (AHABER)
İDARİ ÇÖZÜMLER
PKK'nın, kesin silah bırakması, MİT'in sahada doğrulama yapması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Evet, örgüt silahtan arındırıldı" raporu vermesine kadar geçecek sürede eşanlı devreye girecek idari ve yasal tedbirler çalışılıyor. Hasta ve yaşlı mahkumların cezaevinden çıkarılması, kayyum konusunda çözüm bulunması, Öcalan'ın infaz koşullarında değişiklik gibi başlıklar ele alınıyor.
TBMM (AA)
MECLİS DEVREDE OLACAK
Süreçle ilgili dördüncü adımda ise siyaset kurumunun yani Meclis'in devreye girmesi büyük önem taşıyor. "Demokratikleşme ve yasal düzenleme evresi" olarak adlandırılan bu dönemde TBMM'nin rol alması, siyasi partilerin bir araya gelerek mutabakat zemini oluşturması arzu ediliyor.
EN UZUN VE ZOR KISMI
Beşinci adımda ise "Toplumsal bütünleşme ve kitle sosyolojisinin yönetimi" gündeme geliyor. Acılar hafızalarda taze iken bu dönemin zorlu olacağı ve uzun süreceği düşünülüyor.
BÜYÜK TÜRKİYE PROJESİ
Dünyada barışın ve küresel adaletin temsilcisi olma iddiasını sürdüren Türkiye, kendine özgü modeliyle terör örgütünün lağvedilmesinde dünyaya örnek bir başarı öyküsü yazarak diğer ülkelere ilham kaynağı olacak. Yarım asırlık terör sorununun çözülmesi sürecinde dirençleri ile sembolleşen Diyarbakır Annelerinin evlatlarına kavuşması, örgütün elinde rehin tuttuğu kamu görevlilerini bırakması, gelişmelere göre PKK'nın; BM, AB ve ABD'nin terör listesinden çıkarılmasını içeren kararların gelmesi de öngörülüyor.
1.8 TRİLYON DOLARLIK MALİYET
Eldeki veriler, PKK'nın ilk terör eylemini yaptığı 1984 yılından bugüne kadar geçen sürede yaklaşık 1.8 trilyon dolarlık ekonomik kayıp yaşandığını gösteriyor. Bu kaynakların eğitim, dijital ve yeşil dönüşüm ile yüksek teknoloji yatırımlarına dönüşmesi halinde Türkiye'nin hızlı bir yükselişle dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceği tahmin ediliyor.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNDE BEŞ EVRE
İstihbarat kaynaklarına göre; terörsüz Türkiye süreci beş evreden oluşuyor.
İlk evre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ahlat'taki "iç cepheyi güçlendirelim" çağrısıya başladı, Bahçeli'nin çağrısıyla son buldu.
İkinci evre ise İmralı'da yatan PKK ele başı Abdullah Öcalan'ın çağrısının yanı sıra Dem Parti heyetinin ziyaretleri ve PKK'nın fesih kararını açıklaması.
Üçüncü evre de içinde bulunulan silah bırakma süreci olarak tanımlanıyor.
SİLAHLAR NASIL BIRAKILACAK?
PKK'nın kendini feshetme ve silah bırakma kararının ardından Irak'ın kuzeyinde, Irak merkezi yönetimi ve bölgesel Kürt yönetiminin de içinde olduğu bir mekanizmanın hayata geçirilmesi hefefleniyor.
Terör örgütünün silahları bırakması için Irak, İran, Suriye ve Türkiye sahasında o bölgenin coğrafi yapısı ve lojistiğine göre farklı mekanizmalar oluşurulacak.
Dört ülkede 8-10 bin civarında terörist olduğu biliniyor.
Irak'ta , hükümetle yapılan görüşmeler çerçevesinde Sülaymaniye, Erbil, Kandil, Metina, Zap boşaltılacak, silahlar alınacak.
Dağdan inen teröristlerin silahlarını teslim edeceği ve kayıt altına alınacağı merkezler kurulacak.
Söz konusu bu süreç, MİT tarafından titizlilikle yürütülecek.
Ayrıca PKK'ya ait silah depoları ve kamplardaki her tür silah, mühimmat ve patlayıcı güvenlik güçlerine teslim edilecek.
Plana göre; silah bırakma sürecinin yaz sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
SURİYE'DE ŞAM REJİMİ İLE YPG ARASINDA 8 MADDELİK ANLAŞMA
13 yıllık Besar Eşad rejiminden kurtulan ve yavaş yavaş normalleşen Suriye'de ise Şam rejimi ile YPG arasındaki 8 maddelik anlaşmanın hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca teröristlerin silah bırakmaları ve Suriye ordusuna katılmaları bekleniyor.
Dikkatle yürütülen süreçte Şam yönetimiyle birlikte hareket edilecek.
İran'ın da bölgedeki bu tasfiye sürecini desteklemesinin önemli olduğu vurgulanıyor.
Türkiye’de ise 50-100 arasında PKK'lı terörist olduğu tahmin ediliyor.
Bunlar için TSK ile istihbarat birimleri koordineli bir şekilde çalışma yürütülecek.
ELEBAŞLARI TÜRKİYE'YE GELEBİLECEK Mİ?
Terör örgütünün üst düzey yönetimi ile kırmızı ve turuncu listede yer alan kişilerin Türkiye'ye gelmesine asla izin verilmeyecek.
30-50 kişi arasında değişen üst düzey kadro ise Irak’ta kalabilir ya da Avrupa’ya gidebilirler.
Örgütün üst düzey isimlerinin Norveç, Güney Afrika gibi üçüncü ülkelere gönderilmesi planlanıyor.
Silah bırakan teröristlerin Suriye'ye geçmesine kesinlikle izin verilmeyecek.
Bu evrenin dört ayda tamamlanması hedefleniyor. Silah bırakma sürecinde sahadaki durumu MİT doğrulayacak . Cumhurbaşkanı'na rapor sunacak.
İNFAZ YASASI DEĞİŞİKLİĞİ
Üçüncü evre olumlu şekilde devam ederse eş zamanlı bazı adımlar atılabilir.
Hazırlıkları süren infaz yasası değişikliği bu aşamada önemli olacak.
Hasta ve yaşlı mahkumların cezaevinden çıkarılması, kayyum kararlarının istisnai bir duruma getirilmesi, Öcalan'ın avukatları, ailesi ve ziyaretçilerinin İmralı'ya gidebilmeleri üzerinde duruluyor.
Ardından sürecin dördüncü evresine geçilmesi planlanıyor .
Dördüncü evre de ise demokratikleşme ve yasal düzenleme var.
Bu noktada Türkşiye Büyük Millet Meclisi rol alacağından siyasi partiler bir araya gelmesi üzerinde duruluyor.
Beşinci evre ise "Sosyoloji ve psikoloji ile bütünleşme evresi" olarak tanımlanıyor.
Güvenlik kaynakları, bu bölümün "Zor uzun ve provokasyona açık olabileceği bu nedenle hassasiyetle takibi yapılacak bir evre olduğu." değerlendirmesi yapıyor.